“Cultuur zorgt voor verbinding, ontroering, vermaak en is veel breder dan sec de kunsten alleen. Door samen te werken met andere domeinen en sectoren is vernieuwing en verbreding van cultuur mogelijk.”

Interview met Bea Nederhoff

 

Bea Nederhoff

Als cultuurmakelaar in de gemeente Houten houdt Bea zich bezig met het verbinden van mensen, organisaties en ideeën. Daarnaast is ze actief als Hoofd Events en Educatie bij Aan de Slinger. Als lokale verbinder werkt Bea samen met CIPU aan de organisatie van het Innovatiecafé in Houten op 21 september. Even voorstellen!

 
 

Fotografie: Paul van der Klei

 

Stel jezelf even voor, wie ben je, wat voor werk doe je en welke rol heb je in het werkveld?

“Mijn naam is Bea Nederhoff. Ik ben 36 jaar en trotse moeder van een eeneiige tweeling van 3 jaar en woon met mijn gezin in Utrecht. Ik werk in Houten als cultuurmakelaar en Hoofd Events en Educatie bij Aan de Slinger. Als cultuurmakelaar zorg ik ervoor dat kunst en cultuur zo goed mogelijk tot bloei komen in de gemeente Houten. Ik help bij initiatieven, zorg dat mensen met elkaar in contact komen, kijk welke behoeftes er zijn en adviseer waar nodig. Cultuur kan mensen met elkaar verbinden en de betrokkenheid in een wijk vergroten. In een nieuwe gemeenschap, waar Houten als VINEX-stad voor een groot deel uit bestaat, gaat dit meestal niet vanzelf. Als cultuurmakelaar zorg ik voor de nodige inspiratie. Daarnaast werk ik, als Hoofd Events en Educatie van de grootste culturele organisatie van Houten, mee aan cultureel en educatief aanbod.”

Het thema in locatie is Verbinden en samenwerken. Waarom is dit actueel, hoe speelt het in je werkveld?

“Cultuur zorgt voor verbinding, ontroering, vermaak en is veel breder dan sec de kunsten alleen. Door verbinding te zoeken en samen te werken met andere domeinen en sectoren is vernieuwing en verbreding van cultuur mogelijk. Denk hierbij aan welzijn, zorg, de participatie maatschappij, inclusie en diversiteit. Maar ook vergrijzing, duurzaamheid, afnemende sociale verbanden en mobiliteit.

In Houten is cultuur de afgelopen jaren verbreed dankzij het project Onvergetelijk Houten, waarbij ouderen en cultuur in het middelpunt stonden. Een groot project waarbij 80 ouderen samenwerkten aan een multidisciplinaire voorstelling. Voor het project heeft Houten de prijs voor Age Friendly Cultural City ontvangen uit handen van het Fonds voor Cultuurparticipatie. We hebben nu een vervolg ingezet met het project Andere ogen, andere blik. Hier hebben juist kwetsbare ouderen de hoofdrol.”

Waarom werk je mee aan dit experiment en waarom organiseren we dit samen, wat is de waarde hiervan?

“Ondanks dat we in een welvarend land wonen, neemt de armoede, segregatie, eenzaamheid en daarmee de achterstand tot de kunst toe. Meer en meer wordt kunst als 'middel’ ingezet ter preventie van of interventie bij sociaal-maatschappelijke activiteiten en problematiek. Door met elkaar in gesprek te gaan, te kijken en leren van good practices blijven we de opgedane kennis verder ontwikkelen en delen. Om zo onze lokale culturele sector duurzamer en toekomstbestendiger te maken.”

Wanneer is dit experiment voor jou een succes?

“Als de deelnemers geïnspireerd naar huis gaan en er concrete eerste stappen in het vooruitzicht staan. Een experiment begint met een eerste stap. Het is mooi dat het innovatiecafé zorgt dat mensen op lokaal en provinciaal niveau met elkaar in contact komen. Iedereen is zeer welkom in Houten voor een mooie avond!”

Als je een vraag of stelling aan de sector zou kunnen stellen m.b.t. het thema, wat zou je vragen?

“Ik hoor graag hoe men tegen deze stelling aankijkt: Zonder samenwerken en verbinden sterft de culturele sector een langzame dood.”

Wil jij meepraten over het thema Verbinden en samenwerken? Kom dan naar het Innovatiecafé in Houten op 21 september en ga in gesprek met Bea en andere mensen uit de sector. Aanmelden kan nog tot 14 september. Meer weten? Klik hier!