Begeleidingsprogramma

Alle geselecteerde ideeën doen mee aan ons begeleidingsprogramma Ontwikkelen & Experimenteren.

In een groep van gelijkgestemden en met een ervaren trainer van Art-up ontwikkel je jouw innovatieve idee.

Tijdens het programma ga je aan de slag met iets wat er nog niet is. Daarom is het programma gericht op het zetten van veel kleine stappen. Door slim te experimenteren, ontdek je steeds beter wat in de praktijk werkt en bouw je daarop voort.

 

Deelnemers programma 2025

De pitches uit de zesde aanvraagronde zijn geselecteerd. Komende maanden gaan deze vijftien deelnemers aan de slag om hun innovatieve idee uit te werken tot een concreet projectplan, met begeleiding van onze kennispartner Art-up. Foto’s door Lisanne Lentink.

Social Sticks

Drummer en onderzoeder Guy Pek helpt via een speciale drummethode, Social Sticks, mensen met autisme en neurodivergentie aan sociale vaardigheden.

Shine

Het idee van Shine is om jongeren de leiding laten nemen als curator en ‘mede-ontwerper’ van onder andere theaterproducties, festivals of kunstinstallaties.

VOGELFREI

VOGELFREI wil een interdisciplinair ‘lidmaatschap’ opzetten, waarbij mensen écht samen kunnen komen en samen kunnen werken. Dwars door disciplines heen.

Doclokaal

Julian Klop van Doclokaal geeft jonge documentairemakers de kans om onder begeleiding documentaires te maken voor lokale omroepen. Ze ontwikkelen daarvoor een platform dat wordt opgezet voor nieuw filmtalent.

Desta Matla

Desta Matla wil een serie evenementen opzetten waarbij een toegankelijkheidsoplossing het uitgangspunt vormt om literatuur te beleven. Toegankelijkheid is niet saai, maar juist een enorme toevoeging.

Will You Carry Me?!

Nina Goedegebure onderzoekt de persoonlijke kant van zorg en de hiërarchie van ervaringen in het zorgsysteem met theater, wetenschap en ervaringsverhalen.

fosterhaus

Marjolein Marzacu en Sascha van Loenen van fosterhaus zijn op zoek naar fysieke en financiële ruimte, zodat artiesten gezamenlijk verder kunnen komen in de muziekindustrie.

OostWest & Stichting Kruisbestuiving

OostWest en Stichting Kruisbestuiving bouwen een digitaal platform als aanvulling op hun creatieve broedplaats in Amersfoort.

Hanna Pétursdóttir

Hanna Pétursdóttir pakt de overconsumptie en productie van kleding op een frisse en nieuwe manier radicaal aan. In co-creatie wil ze eigentijdse ‘upcycle awareness pieces’ van textiel ontwikkelen.

Schemertij

Met Schemertij onderzoekt kunstenaar, muzikant en ontwerper Loes ten Den hoe we de relatie tussen mens en natuur opnieuw kunnen ervaren door een multizintuigelijke kunstbeleving.

Talent Academy

Talent Academy gaat aan de slag met een reizend kindertheater. Waarbij voorstellingen zich aanpassen aan de locaties en de lokale identiteit telkens centraal staat.

Bij de pinken

Kunstenaar Madelief Lammers onderzoekt de mogelijkheden tot samenwerking tussen mensen en koeien in een muzikale voorstelling. Welke artistieke uitwisseling kan daar ontstaan?

ZeepLAB

ZeepLAB, het muzikale laboratorium in de oude zeepfabriek in Nieuwegein, wil groeien! Ze dromen van een broedplaats mét podium.

Create with Nature Lab

Myrthe Mandemakers en Anne Stoop onderzoeken in Create with Nature Lab wat organisaties nodig hebben om de natuur mee te laten praten in de besluitvorming.

Glasslijperij Het Kroonjuweeltje

Het Kroonjuweeltje wil de ambacht van het glasslijpen een nieuw leven inblazen en toekomstbestendig maken.

 
 
 

Het begeleidingsprogramma bestaat uit twee fases:

 
 

Fase I (voorjaar ‘25)

Tijdens vier workshops werk je je idee uit tot een concept: het waarom en hoe. Er is volop ruimte om dingen te proberen en daarvan te leren. Het eindresultaat hoeft nog niet duidelijk te zijn.

  • Online startbijeenkomst: 4 maart van 09.00 - 10.00 uur.

  • Data workshops: 11 maart 2025, 8 april, 6 mei en 3 juni van 10.00 - 17.00 uur.

  • Tijdens drie tussentijdse check-ins geef je updates over je voortgang en help je elkaar. Data: 25 maart 2025, 22 april en 20 mei van 09.00 - 10.00 uur.

  • Je krijgt een vergoeding van €5.000,-, zodat je tijd en ruimte krijgt om echt aan de slag te gaan.

  • Tijdens het traject leer je om te ontwikkelen en experimenteren. Vaardigheden die nuttig zijn voor dit idee, maar ook voor de toekomst.

  • Aan het einde heb je een plan waarin staat hoe je je concept in Fase II gaat doorontwikkelen. Dit plan pitch je op 18 juni live aan de selectiecommissie. Uiterlijk 27 juni krijg je bericht of je doorgaat naar Fase II.

 

Fase II (najaar ‘25)

Word je geselecteerd, dan ga je verder naar Fase II. Tijdens vijf trainingen ga je verder met je plan.

  • Data: 2 september 2025, 30 september, 28 oktober, 25 november en 16 december.

  • Tijdens tussentijdse check-ins geef je updates over je voortgang en help je elkaar. Data volgen.

  • Je krijgt een toekenning van maximaal €20.000,- om try-outs, pilots of prototypes op te zetten. We keren het bedrag direct volledig uit, zodat je gelijk van start kunt.

  • Tijdens deze fase voer je je plan uit. Daar ondersteunen we je bij. Je leert reflecteren en wordt geholpen bij het tackelen van lastige kwesties tijdens intervisiesessies.

  • Je werkt doorlopend aan een pitchdeck, waarmee je ‘de boer op’ kan om relevante financiering of partners te vinden.

  • Na afronding van het programma heb je een stevige basis opgebouwd, zodat je verder kan met het realiseren van je plan en het vinden van vervolgfinanciering.