Wat als je idee ineens écht wordt? Zo werkt experimenteren bij CIPU
Foto: Lisanne Lentink
Iedere maker herkent het wel: dat ene idee dat maar in je hoofd blijft hangen. Het begint als een gevoel, een beeld of een frustratie misschien. In ieder geval iets waarvan je denkt: hier wil ik iets mee. Maar hoe maak je van zo’n vaag idee iets tastbaars? En hoe test je zonder meteen een compleet plan uit te werken? Bij CIPU is dat precies het moment om te gaan experimenteren.
Deelnemers aan het begeleidingsprogramma Ontwikkeling & Experiment zijn de afgelopen tijd voornamelijk met experimenteren bezig geweest. Onder begeleiding van de trainers van Art-up leren deelnemers tijdens vier workshopdagen gebruikersgericht, iteratief en experimenteel aan de slag te gaan met hun project. Niet door hun plan van A tot Z uit te schrijven, maar door het letterlijk vorm te geven zoals in een collage, prototype of performance. Want wij denken dat plannen tastbaar maken vaak veel beter werkt dan alleen maar erover praten of schrijven.
De kracht van experiment
Juist in het experimenteren schuilt de meerwaarde van dit programma van CIPU. “We geven deelnemers de ruimte om te proberen zonder dat het meteen goed hoeft te zijn. Door te doen ontdek je wat werkt en vooral ook wat nog niet. Want juist in die tussenruimte ontstaan vaak de meest verrassende inzichten.” zegt Lotte, een van de trainers van Art-up. Voor veel deelnemers is dit een eyeopener: een stap vooruit zetten, zonder dat je weet waar je precies uitkomt. Die vrijheid om te onderzoeken, te falen en opnieuw te beginnen geeft je de ruimte om je idee écht door te ontwikkelen.
Een greep uit de makers
Benieuwd hoe dat experimenteren er in de praktijk uitziet? Hieronder een paar voorbeelden van deelnemers die er volop mee bezig zijn.
Janneke - Talent Academy
Als historicus is Janneke gewend om chronologisch te werken. Tijdens het CIPU-programma onderzoekt ze voor de Talent Academy via een storyboard de volgorde van scènes in haar voorstelling. Wat gebeurt er als je een niet-historicus laat bepalen wat ‘logisch’ is? Het leverde verrassende nieuwe perspectieven op.
René - Zeeplab
René testte de opzet van een modulaire muziekworkshop voor ZeepLAB. Met apparatuur onder de arm liet hij deelnemers zelf aan de slag gaan met muziek en beeld. Hij wilde daarmee testen of zijn doelgroep geïnteresseerd zou zijn om zelf een muziekstuk te creëren en hoe de uitleg het beste verzorgd kan worden.
Anne & Myrthe - Create with Nature Lab
Anne Stoop en Myrthe Mandemakers organiseerden een fictief tafelgesprek om te onderzoeken hoe kunstenaars de natuur vertegenwoordigen. Hun miniatuur-opstelling riep nieuwe vragen op over besluitvormingsprocessen van bedrijven en instellingen over duurzaamheidsvraagstukken.
Nina - Will you carry me?
Nina Goedegebure onderzoekt hoe kunst en verbeelding een rol spelen in ziekteprocessen en wat we daarvan kunnen leren. Ze nam een eerste versie mee van een kledingstuk dat ze voor haar performance creëerde, waarin persoonlijke verhalen en reflecties van patiënten op beeldende wijze zijn verwerkt.
Selma - Het Kroonjuweeltje
Selma van Glasslijperij Het Kroonjuweeltje onderzocht de stakeholders van de ambachtelijke werkplaats die zij recent heeft overgenomen. Met als opdracht het bedreigde ambacht van glasslijpen te behouden, maakte ze een visuele weergave van alle stakeholders.
De volgende stap
De eindfase komt inmiddels in zicht. Maximaal acht deelnemers gaan straks door naar Fase 2: een verdiepend begeleidingsprogramma mét subsidie (max. € 20.000) om hun idee verder te ontwikkelen. We zijn ontzettend benieuwd welke inzichten daar weer uit voortkomen, die we uiteraard met je zullen delen. Tot die tijd blijven we vooral het volgende doen: maken, testen, leren, maar vooral experimenteren.