De start van het ontwikkelprogramma ‘Innoveren met Impact’

 

Het Cultuur Innovatiefonds stimuleert experiment. Naast financiële ondersteuning en begeleiding bieden we een programma waar ruwe ideeën onderzocht en getest kunnen worden. In samenwerking met Art-Up zijn we in het voorjaar van 2022 het ontwikkelprogramma ‘Innoveren met Impact’ gestart.

Start met zes initiatieven

Om de proef op de som te nemen, hebben we het ontwikkelprogramma getest met zes initiatieven: Stichting Lala Foundation, Catching Cultures Orchestra, Stadslab Zeist, DROPSTUFF, Possibilize en Amersfoort Jazz. Deze initiatieven hebben hun opgedane inzichten en ervaringen gedeeld. 


“Bouw op gezond realisme, bepaal je koers en ga ervoor!”

Lees hier het interview met Noreen van Holstein, initiatiefnemer van Stichting Lala Foundation.


“Ga het experiment aan, hoe klein het ook is”

Lees meer over de ervaringen van Boris van Olffen, programma-maker bij Catching Cultures.


“Door probleem en aannames beter in kaart te brengen, matcht je oplossing veel beter”

Tim van Reyswoud is marketingmanager bij Possibilize. Hij werkte aan een concept dat voortvloeit uit het zintuigprikkelende muziekevenement Sencity. Lees meer.


Incubatietijd voor goede ideeën

Bij veel bestaande subsidieregelingen melden initiatieven zich doorgaans pas met een volledig uitgewerkt plan. Strakke deadlines en prestatieafspraken maakt de bewegingsvrijheid beperkt. Innovatieve ideeën hebben vaak net iets meer incubatietijd nodig. Met het ontwikkelprogramma richt CIPU zich daarom op de ontwerpfase daarvoor.  


“Werelden samenbrengen is de rode draad in alle projecten die we doen”

René van Engelenburg, artistiek directeur van Dropstuff Media, blikt terug op het programma.


“Denk rustig na over nieuwe ideeën, en toets deze bij verschillende mensen”

Sven Rozier, marketing en communicatiemanager bij het Amersfoort Jazz, vertelt over zijn ervaringen. Lees het interview hier.


“Word niet verliefd op je idee, maar op je probleem’’

Merel de Jong, oprichter van Stadslab Zeist, werkten samen met stadsgenoot Saskia Bosscha aan een project dat inwoners van Zeist probeert te verbinden. Lees hier meer.


Voedingsbodem voor culturele innovatie

Ruimte voor innovatie is meer dan alleen een fysieke plek waar makers samenkomen of de ontwikkeling van nieuwe presentatiemogelijkheden. Naast fysieke ruimte is het voor innovatie belangrijk dat binnen organisaties en werkprocessen op een andere manier ruimte gecreëerd wordt. Ruimte voor nieuwe ideeën naast bestaande projecten, en ruimte om nieuwe ontwerpstructuren eigen te maken en te implementeren.

Als fonds willen we de voedingsbodem voor culturele innovatie verbeteren. Zoals voedzame grond de basis is voor iedere moestuin, willen we de voedingsbodem voor innovatie in de culturele sector van de provincie Utrecht verbeteren. Hierbij is CIPU ook aan het doorontwikkelen: van een fonds dat zich richt op projectondersteuning naar een hub die innovatie stimuleert door netwerkvorming, kennisdeling en het ontwikkelen van het ‘ambacht van innoveren’.

Foto’s: Lisanne Lentink